Connecting Mini Pebble Beach in Lottum en Bergwerk Friedrich-Heinrich (FH)”  

Tekst Henk Brauer

 

Beste Oldtimer vrienden,             

Op 28 augustus verzamelden zich vanaf 9.30 uur op een parkeerplaats in Lottum maar liefst 97 oldtimers voor de 31 editie van de ontspannen Bordeline/Grenslandfahrt toertocht met deelnemers van Nederlandse, Duitse, Engelse en Belgische afkomst.                                        

Mensen met prachtige ervaringen, verhalen en bijzondere oldtimers.

Naast de 41 MG’s ( zie * voor welke) van MG TTO en onze Duitse en Belgische zusterclubs geven we zoals vanouds, ruimdenkend zoals we zijn, ruimte aan tijdsbeeldpassende andere oldtimers. 

Bijzondere mensen en voertuigen waren te bewonderen in de Pre War groep (zie **) . 

De grootste groep waren de veelal “oben ohne “vijftiger jaren auto’s (zie ***). 

Ook was er een jongerenafdelingen en gaven we hun de mogelijkheid om het mooie van de  vijftiger jaren en prewar auto’s te laten proeven en ervaren.  (zie ****)

Deze zogenaamde jongerenafdeling heeft zich goed geamuseerd. Maar omgekeerd konden we natuurlijk ook van de creativiteit van de jeugd genieten.

Er kwamen bovendien nog een stuk of 10 oudere jongeren, of is het jongere ouderen, op Puchjes op bezoek.

 

Mooie (hernieuwde) kennismakingen en o.a. de techniek gesprekken begonnen al op de parkeerplaats. Daar gaf WD 40 uitleg gaf over haar producten en waren er presentjes.      

*   MG Deelnemers: er waren 28 T en Y Types en prewars, 8 MG B’s en 5 MG A”s

 

** Pre War deelnemrs o.a. AC, (1933), Alvis TA special, BMW 327 (1939), Buick (1928), Citroen (1927, 1928 en 1933), Ford (1929) Opel (1929), Riley (1930),Salmson (1926), en  Wolseley (1933) en Rolls Royce (1927). 

 

*** Vijftiger jaren, veelal oben ohneveel MG’s maar ook: Austin, Austin Healey, Corvette, DKW, Landrover, Mercedes, Morris, Opel, Jaguar, Studebaker, Sunbeam, en Triumph.

 

**** Youngtimers o.a: Fiat, Morgan, Porsche, Renault, Volvo, bijzonder auto’s zoa;s een DB Le mans, een Rolls Royce en een Vespa 400 

 

Maar het eerste ware AHA erlebnis begon na de poort en de hagen.                                      

Piet Janssen en vrienden hadden in een prachtige Pebble Beach achtige setting ons  van harte welkom geheten met koffie/thee en uiteraard gooje  Limburgse vlaai.

In de mooie tuin stond op een centrale plaats naast de met Koi’s gevuld zwemvijver de rode MG TD van Ger Versleijen (die helaas vanwege Corona verstek moest laten gaan) te shinen.            

 

Het privé gebied was bijzonder ingericht en het tweede AHA erlebnis: “het Museum” dwong diep respect af. Het advies “met de ogen kijken en niet met de handen” werd zeker gezien de juweeltjes en prijswinnaars van diverse concoursen automobielen gehonoreerd.

Ik ga ze hier niet allemaal beschrijven, de patina Voisin Graber was er niet (die stond nog in Pebble Beach), de Lancia Astura Pinin Farina roadster wel, en nog vele andere bijzonder automobielen. 

Tegen de achterwand was een echt eenmalig AH (Austin Healey) overzicht/erlebnis.                    

Piet glom van de complimenten en terecht natuurlijk.

Heel bijzonder is ook zijn levensverhaal. Op het gebied van autofielie begon dat als 10 jarige jongen met het  aanschouwen en warme gevoelens ontwikkelen voor de mooie slanke lijnen,de prachtige ogen/koplampen en de overheerlijke leer- en oliereuk van een MG T type. Die stond in Blerick bij het ouderhuis,  de garage om de hoek. Hij was van de familie Canjels en er was iets met de motor.

In het museum staat nu, na zoveel jaren, dan ook een mooie TD met een goede motor.                    

Verder is zijn levensverhaal doorspekt met vakmanschap, mooie ontwikkelingen, doorzettingsvermogen, betrokkenheid en goede menselijke verhoudingen.                                          

Noek Stevens en medewerkers van Classic Skills uit Lomm, hebben de meeste automobielen top gerestaureerd. Ze waren ook aanwezig.

Gezien het Pebble Beach achtige karakter waren de deelnemers uitgenodigd om het tijdsbeeld van je auto passende kledij te verschijnen, En uiteraard gaven velen daar gehoor aan. Wat hebben we mooie uitdossingen gezien.                                                        De prijswinnaars van deze passende kleding uitdaging waren het paar Vanoppen uit België ( bijzonder fijn gedetailleerde en tijdsbeeldpassende kleding en accessoires).                                                                                

De start van onze rit vond vanaf  ~11.30 uur en we werden enthousiast uitgevlagd door burgemeester Roy Palmen van Horst aan de Maas.

 

De tocht ging door het landelijke Nederlandse  Noord Limburgse Land en het aanpalende Niederrheinse gebied. Vlak na de start meteen al erfgoed, de kroetpers/woning van Ger Versleijen en iets verder het Kasteel de Borghgraaf en de Rozenhof. Het bijzondere karakter van dit grootste bloemen- en plantengebied van Europa was goed te ervaren.                    I

mmers o.a. de rozen- en Erika/heidevelden etc. waren in volle bloei en veel water (de Maas en overloopgebieden, de Niers etc.) gaven voeding aan groene omgeving.                                  

De deelnemers reden door landelijke omgeving,en waarbij ons grenzen opzoekende en het ”Borderline”karakter  weer op speciale wijze wordt ingevuld.                                                    

Grenzen in tijd en…….opzoeken en soms er net overheen gaan!                                                                    

Het was er, met een mooi zonnetje, goed toeven en pas na 40 landelijke mijlen kwamen we na het passeren van het in 1123 opgerichte Kloster Kamp ( sirene rust in combinatie met ~san souci achtige tuinen) in twee stedelijke straten van de stad Kamp-Lintfort.                               Op de Friedrich Heinrich Allee troffen we aan rechterzijde de Jugenstill fasaden van de directeurs- en beambten woningen en het Casino aan. Aan de linkerzijde van de Allee waren de immense mijn gebouwen en de twee Foerderturme/schachtinstalaties.

 

Het streven van ons was om een bijzonder persoonlijk mini Pebble Beach proeverij tuin/museum waardig met Zechenpark/Bergwerk FH te verbinden. Een onlogische klinkende verbinding waar ik uiteindelijk zelf bij de evaluatie het antwoord op heb gegeven.

Een antwoord was van persoonlijke aard. Immers mijn betovergrootvader Johannes Brouwer begon als voerman rond 1850 in Kamp Lintfort warme gevoelens te ontwikkelen voor de mooie slanke lijnen, en de prachtige ogen van een plaatselijke schone. Na het huwelijk en 3 zonen kwam hij met o.a. Ludwig Brauer (mijn overgrootopa) terug in zijn geboorteplaats Broekhuizenvorst (het buurdorp van Lottum).                                                                                

De tweede en algemeen belangrijkste reden van de verbinding was dat na de oprichting  van de mijn (in 1907) er veel steenkool nodig was voor de  industrialisering en energievoorziening. En dien ten gevolge waren veel arbeiders nodig. Zo trokken veel boerenzonen van Limburg naar deze mijn voor een zeer goed salaris, een fles schnaps per week en goede behuizing.

Er was naast Frans geld en Belgische leiding zelf een Nederlandse vereniging.                                  

Het was een heel moderne moderne mijn (high tech technologie) en Hochschule Niederrhein aldaar zet ontwikkelingen in samenwerking met Fontys Venlo heden ten dag voort.

De verdere historie van het gebied was ook nu weer uitvoerig beschreven inde historie bijlage van het route/ Bordbuch.

 

Er werd dus kennis gemaakt met het volgende AHA erlebnis “bijzonder industrieel mijnbouw erfgoed in Kamp- Lintfort. De vroegere mijnbouw gebouwen staan er nog.              

Ze hebben andere functies gekregen en zijn onderdeel van een ~Floriade achtige park. In 2020 heeft er een Landesgartenshow plaatsgevonden en daar  wordt dat in tegenstelling tot Nederland, waar veel verdwenen is in de zogenaamde vernieuwingsdrang, waardevolle historie gekoesterd).              

Bij de Fördergemeinschaft für Bergmannstradition kon een museum bezocht worden en was het mogelijk om aan een excursie” down under” in de Mijn Lehrstollen deel te nemen.

Het was er gezellig druk en er waren ook oldtimervrienden uit de omgeving te gast.      Drankjes en hapjes werden verzorgd door de vrijwilligers van de gemeinnützigen Organisation Kalisto (Tierpark). Frau Kadesreuther legde goede verbindingen om deze halteplaats succesvol te laten zijn.

Burgemeester Prof Dr. Christoph Landscheidt van Kamp Lintfort kwam ook op bezoek en verwelkomde ons met warme verbindende woorden. Hij was sterk onder de indruk van ons mooie gebeuren en was oprecht geïnteresseerd in onze deelnemers, oldtimers en verhalen.

 

Na de donkere mijngangen weer het licht opzoeken en nog een schutzenfest in Herongen omzeild te hebben kwamen we vanaf 16.00 uur op het eindpunt bij het Leurs (ook een  AHA belevenis) Tuincentrum in Venlo zijn,  very close to the German Border .

Aldaar werd onder passende Borderline muziek ( van o.a. Willy Deville) gezellig  kletsend in eigen kring in het Tuincafé gezamenlijk geëvalueerd en afgesloten.                                  

Er konden de foto’s van de dag, door Jan Peter Ambaum gemaakt, bewonderd worden.                

Het Leurs Tuincafé staat bekend voor belevenis, kwaliteit en klanttevredenheid/tijdigheid en maakte dat dit jaar ook weer waar.

Ook vond er de evaluatie, de antwoorden van de vragen en de prijsjesregen plaats.

nr. 1 tm 3. waren Biastoch, van Diesen, Vanoppen en van der Wilk

Verder kregen alle aanwezige deelnemers nog een passend aandenken van Tuincentrum Leurs.

Een mooi dag, dankbaar gingen we dan ook huiswaarts.

 

Vooruitblik

In 2023 is het 130 jaar geleden dat de allereerste  (Bordeline) Grenslandrit plaatsvond.                      Want in 1893 reed de eerste auto in Nederland,en wel in Venlo. Het was een Benz patentwagen nr. 3 van de de heer Richard Freudenberg en hij kwam uit Süchteln)                                                                 Dat zou weleens een mooi thema voor editie 32 van Borderline 2023  kunnen zijn.

 

Deze rit werd mede mogelijk gemaakt, en we bedanken dan ook:

 

MG TTO dept. South

Organisatie Borderline/GIEG: Henk Brauer, Wiel Claessen, Huub Leurs, Herman Reijnders,

Dhr. Piet Janssen en zijn vriendengroep uit Lottum: Gastheer voor de Borderline 2022

C&C parts te Baarlo Dhr. Frans van der Linden         https://ccparts.nl/

Garage Roadrunner Joep Heijmans uit Tegelen info  http://www.garageroadrunner.nl/

WD 40 Dhr. Jos Joosten https://wd40.nl/

Leurs tuincentrum in Venlo Mevr. Peggy Leurs, en team tuincafe

INTERREG V A Programma Deutschland – Nederland / de Europese Unie (EU)

Burgemeester Ryan Palmen Gemeente Horst aan de Maas

Burgemeister prof. Dr.Christoph Landscheidt Gemeinde Kamp-Lintfort

Fördergemeinschaft für Bergmannstradition

Kalisto Tierpark Kamp Lintfort

Frau Kadesreuther.Tourismus Gemeinde Kamp-Lintfort:

Onze dames Valerie Brauer,Mia Claessen, Riet Leurs en Toos Reijnders,

Pieter Dings, Ad Stroeks en Hennie Donders

Udo en Wilma Kraemer Vertalingen

Geluid en Beeld: Ad Nederhoff

Jan Peter Ambaum , https://www.fotojpa.com/

 

 

Borderline Grenslandrit: Van , Voor en Door erfgoed/oldtimer liefhebbers

Gepakt door de historie van het gebied waarin we leven, de kansen en belemmeringen van grenzen en niet op de laatste plaats ons mooie rollend erfgoed. Dat dienende willen we op de eerste plaats de eigenaren van rollend erfgoed kennis laten maken met ons mooie gebied en dan specifiek tractie, industrieel erfgoed, historie, mooie dorpen, groene landelijke omgevingen etc..  

We willen wat betekenen voor anderen en het bedankje na afloop van een mooie Borderline dag doet ons erg goed.

Wilt je ook eens een dergelijke prettige ervaring opdoen en een volgende Borderline ritten iets voor de deelnemers willen betekenen?  

Heb je ideeën, wil je participeren, sponsoren etc. neem dan contact met ons op.                                          

 

KLIK EEN VAN ONDERSTAANDE LINKEN AAN EN BEKIJK DE FOTO’S!

Footookes van onze Ootookes en de omgevingen zie o.a.                                                     https://www.facebook.com/BorderlineOldtimerGrenszland/   ( tip: volgen liken)

https://myalbum.com/album/tnbtCb2WtqzT8i/

https://myalbum.com/album/DGd5YZmeCbHj9X/

https://myalbum.com/album/qphjEX7n7Yw2S9/

https://myalbum.com/album/WicdsiMkoVeK7x/