Leonardo da Vinci

Drie ingenieurs BErini Neumann, RInus Bruynzeel en NIco Groenendijk, richtten samen in december 1949 in Den Haag Berini op. Het prototype kwam uit met een cilinder van een Cyclemaster, ook wel bekend als het ‘Eitje’ geïnspireerd door de Solex.

In 1954 werd de eerste Berini-bromfiets uitgebracht die veel gebruikt werd voor woon-
werkverkeer.

Wat hebben Leonardo da Vinci en Berini’s met Morgans te maken?
Helemaal niks….
Maar Berini’s waren de motoren voor Leo zijn professionele toekomst.
En Leonardo?
Buiten dat de naam Leo in de naam Leonardo zit, is Leo, gelijk aan wat Leonardo da Vinci was, een echte autodidact.
Leo zijn autodidactische technische opleiding begon toen hij als 9 jarig jongetje aan de Berini van zijn oudere broer begon te sleutelen. Dit sleutelen inspireerde Leo zo dat hij in zijn jonge jaren vele motorblokken en brommers uit elkaar haalde. Hij wilde/wil graag alles zelf leren omdat het hem minder afhankelijk maakte/maakt.
Als 13/14 jarige legde hij zich toe op metaal lassen, draaien en frezen. Dit vond hij schitterend. Al snel bouwde hij zijn eigen kart, samengesteld uit gebruikte verwarmingsbuizen. Om zich te ontwikkelen had Leo zijn eigen leerstijl, kijken en zelf uitproberen. Gedreven door zijn passie voor techniek en snelheid kwam hij terecht in de race-wereld. Het duurde niet lang of hij bouwde zijn eigen stockcar. Met zijn eigenbouw stockcar nam hij enkele seizoenen op diverse circuits deel aan wedstrijden. Zijn interesse ging echter veel meer uit naar de de techniek onder de motorkap. Hij besteedde steeds meer tijd aan het bouwen en opvoeren van motoren voor de autospeedway. Leo groeide daardoor snel uit tot een belangrijk en zeer gewaardeerd monteur in de paddock. De rol van allround racemonteur heeft hij vele jaren vertolkt. Nagenoeg alle weekenden en vele vakantiedagen werden hiermee opgeofferd. Ik heb er geen spijt van, het was wel een heel bijzondere tijd, aldus Leo. In de bijna 20 jaar dat hij dit gedaan heeft, heeft zijn hobby hem op alle grote circuits binnen en buiten Europa gebracht.
Stelregel was/is wel dat het hobby moet blijven. Het moet geen “verplichting” zijn, dan haakt hij af.
Het verhaal van Leo draait vooral om leren, zelf leren , bedenken en uitproberen …..
We zijn nu velen “Leerjaren” verder, Leo is al geruimere tijd gestopt met het bouwen van motoren. Hij heeft zijn focus verlegd naar versnellingsbakken en differentiëlen voor de autosport. Op het vakgebied van aandrijvingen heeft hij zich volledig gespecialiseerd, maar nooit zijn beroep van willen maken. Het is altijd een/zijn hobby gebleven. Wellicht is dat ook de reden dat hij na 43 jaar sleutelen nog steeds gepassioneerd nieuwe uitdagingen oppakt.
Niet alleen onze President is aan slijtage onderhevig, ook de versnellingsbak van zijn Morgan toonde slijtage symptomen. De hulp van Leo werd dus ingeroepen.
De “hobbymatige professionaliteit” en het technisch inzicht van Leo is hier al snel duidelijk. In een mum van tijd staat de auto op bokken en zijn motor inclusief versnellingsbak van de auto gescheiden.


Het revisie-project kan beginnen.
Dat Leo er geen half werk van maakt, maken de foto’s duidelijk….






Leo neemt geen risico’s, nu de motor eruit ligt, is het ook beter om de drukgroep en koppelingsplaat aan te pakken… ja de president moet diep zuchten en nog dieper in zijn wijnkelder duiken … maar ook dit resultaat is top ..!!!



Ook maar eventjes spruitstuk, carter en klepdeksel aanpakken moet Leo gedacht hebben…





Alle door Leo uitgevoerde werkzaamheden heb ik op een rijtje gezet:
-Motor en versnellingsbak de + monteren
-Revisie versnellingsbak , alle lagers , synchromesringen , pakkingen en oliekeerringen vernieuwd.
-Koppelingsset inc. druklager en puntlager in krukas vernieuwd.
-Olie aftapplug in versnellingsbak gemaakt.
-Loopvlak van vliegwiel geslepen en samen met nieuwe koppeling gebalanceerd.
-Oliekeerring krukas voor en achterzijde vernieuwd.
-Carterpakking , klepdekselpakking en inlaatpakking vernieuwd.
-Distributie met spanrol en waterpomp recentelijk vernieuwd.
-Thermostaat koelsysteem vernieuwd.
-Overbodige aansluitingen op klepdeksel afgedicht.
-Motorolie vervangen.
-Motorruimte gereinigd
-Motor buitenzijde gereinigd en van nieuwe laklaag voorzien
-Uitlaatspruitstuk gestraald en in een hittebestendige lak gezet.
-Uitlaattapeinden in cilinderkop vervangen
-Inlaatspruitstuk gestraald
-Div. bouten en moeren vervangen.
Het resultaat mag er zijn!!
De Morgan loopt als een zonnetje en staat er weer als nieuw bij…

Dat dit allemaal ooit begonnen is met een Berini … het is echt bijzonder waar een autodidactisch vermogen toe kan leiden. Leo chapeau!!!

Reactie plaatsen
Reacties